online randevutedavi ücretleri
biz sizi arayalım

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmeden önce Varisin ne olduğunu bilmemiz gerekir.

Bacaklarımızdaki varisler sadece görüntü olarak değil aslında venöz yetmezlik adı verilen bir hastalık sonucu oluşan bir durumdur. Yani kirli kanın kalbimize gitmesini sağlayan kapakçıkların bozulması sonucu , kirli kanın bacaklarda birikmesine sebep olmasıdır. Buda görüntü olarak aklımıza gelen ilk belirtidir.

varis tedavisi nasıl yapılır

Başarılı bir tedavi için sorunu çözebilecek köklü tedaviler uygulanmalıdır. Yani temel konseptimiz önce varise neden olan damarların tespit edilmesi sonrada bu varislerin ortadan kaldırılması.

Günümüz şartlarında varisleri hangi damarların oluşturduğunu bulmak artık daha kolay , yapılacak bir renkli doppler incelemesi ve kalp damar cerrahı tarafından yapılan muayene ile durum tespit edilir.

Varis denilince insanın aklına ilk gelen cerrahi müdahale oluyor ama, varis tedavisinde çok ilerlemiş yöntemler bulunuyor. Varis ülseri ( yara ) oluşmuş hastalarda tedavi biraz daha zordur bu duruma gelmemek ve engel olmak adına:

. Öncelikle fazla kilolara dikkat edilmeli
. Uzun süreli ayakta ya da oturarak hareketsiz durulmamalı
. Düzenli yürüyüş, bisiklete binmek , yüzme tavsiye edilir
. Beslenme düzenine dikkat edilmeli
. Sıcak damarların genişlemesine sebep olacağı için varisli hastalar sıcak su , sauna , termal havuzlardan kaçınmalıdırlar.
. Uzun süreli topuku ayakkabı giyilmemelidir

Tabi tüm bunlar tek başına yeterli olmayacaktır genetik geçiş de önemli bir etkendir.

VARİS AMELİYATI NASIL YAPILIR ?
Eskiden ameliyat yöntemiyle (invaziv) alınan varisler şimdi narkoz, hastane, operasyon sonrası sıkıntıları yaşamadan çözülebilir durumda.

Günümüz şartlarında lazer, köpük, skleroterapi radyo frekans gibi yöntemlerle damarı tahrip ederek kapatabiliyoruz. Tahrip olan bu damar, vücut yara iyileştirir gibi, kendi doğal mekanizmasıyla yok ediyor.

Herşeyden önce bu tedaviler ultrosoneşliğinde uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Eski yöntemler ile amaç tahrip olan damarı kesip almak iken modern tedavinin amacı damarı vücut içinde çeşitli yöntemler ile kapatarak zararsız hala getirmektir bu yöntemler ise;

LAZER : Damarın iç yüzeyini ısıyla tahrip eder ve vücut bu tahrip olan damarı kendi mekanizması ile yok eder.

RADYOFREKANS : Özellikle bayanların en büyük görsel sorunu kılcal damar çatlamaları tedavi yöntemi ise iğnenin giremediği damarlara cilt yüzeyinde radyo dalgaları vererek kaybolmasını sağlamaktır.

KÖPÜK : Skleroterapi ilacı hava ile karıştırılarak köpük haline getirilir ve damar içine verilir. Büyük ve genişlemiş damarlar için ameliyatsız en uygun tedavi yöntemi budur.
Ultrason ya da veinlight gibi damar içi görüntüleme cihazları ile verilen ilacın hangi damarlara gittiğini görebiliriz . Buda yapılan tedavinin etkinliğini arttırır .

SKLEROTERAPİ : Orta ve küçük varislerin tedavisinde kullanılan ameliyatsız bir yöntemdir. Çok ince küçük micro iğneler ile ilaç varisli damara enjekte edilerek damar kapatılır.

VARİS ÜLSERİ NEDİR ?
Varis yarası (venöz ülser) toplardamarlardaki aşırı basınç yüzünden derinin bütünlüğünün bozulması nedeniyle ayak bileğinde yara oluşmasıdır. Bu da toplardamar yetmezliğinin ilk ve en önemli belirtisidir.

Kısaca değinecek olursak, aşağıdan yukarı doğru akım olan toplardamarda, kapakların bozulması sonucu kan, ters yönde akar böylece toplardamarın pıhtı ve bası ile tıkanması sonucu kan yukarı rahat akamaz ve bacaklarda kanın göllenmesine neden olur. Zaman içerisinde dokularda ve deride bozulmalar başlar ve yaraya dönüşür.

İlk belirtiler ayak bileklerinde önce renk değişikliği, şişme, ağrı, kaşıntı gibi seyreder. Herhangi bir temas sonucu ya da şiddetli kaşıntı sonrası yara oluşur ve bu yaraların kendi kendine iyileşme olasılığı çok zordur.

Kapanma halinde tedavi edilmediği takdirde tekrar oluşabilir.

Bu tür vakalarda yaranın neden kaynaklandığı araştırılmalı ve şayet sorun varis kaynaklı ise, en kısa sürede varis tedavi şekillerinden kişiye uygun olanıyla tedaviyle başlanılmalıdır.

Bunlardan bir kaçı:
. Skleroterapi
. Köpük
. Radyofrekans
. Ameliyat

Hiperbarik oksijen tedavisi ( hiçbir tedaviye cevap vermeyen vakalarda kullanılan bir yöntem)
Varis yarası ( venöz ülser ) tedavi edilmediği takdirde kemiklere kadar ilerleyebilir. Genellikle ayak bileğinde görülen bu yara topukta da oluşabilir ve daha zor iyileşir. Önemsenmediği durumlarda hastayı neredeyse sakat bırakıp yaşam kalitesini bozan, bir türlü geçmeyen hal alabilir. Diyabet ve sigara kullanımı iyileşme sürecini olumsuz etkiler.

TEDAVİ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
– Toplardamar yetmezliğinin tedavisi
– Yara bakımına özen gösterilip dikkat edilmesi
– Şayet oturmayı ve sürekli ayakta kalmayı gerektiren bir işimiz var ise, belli aralıklarla ayakları yükseğe kaldırarak dinlendirilmeli.
– Geç iyileşen yaralarda PRP yöntemi ile de ameliyatsız ve hastane de kalmayı gerektirmeden iyileşme sağlanabilir.
– Bazı durumlarda kompres bandaj ya da yüksek basınçlı özel varis çorabı ile desteklenmelidir.

Referanslar
IDEA TIP – Orhan COŞKUN – Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

IDEA Klinik Kadıköy Varis Tedavisi © 2017 - Ameliyatsız varis tedavisi