Varis hastalığı toplumda daha çok bayanların şikayetçi olduğu rahatsızlıklardan biridir. Damarların genişlemesi, bükülmesi ve kıvrımlı bir hal alması ile kozmetik bakımdan kötü bir görüntü oluşturduğu gibi ağrı, sızı, yorgunluk ve ağırlık hissi gibi şikayetlerede sebebiyet vermektedir. Erkeklerde de görülebilen varislerin kadınlarda daha sık oluşmasının sebebi kadınlık hormonları ile ilgilidir.
Sürekli ayakta veya oturarak çalışanda görülen rahatsızlık, ailesinde babasında veya özellikle annesinde varis olan kişiler daha çok risk grubundadır. Bacaklarda ki toplardamarların genişlemesi ile kapakçıklar fonksiyonlarını yitirir ve pompaladığı kan yerçekimi ile tekrar aşağıya indiğinden birikme göstermektedir. Bu anlamda da damarlarda şişme, şekil bozukluğu ve kıvrımlar oluşmaktadır.
Varisin çeşitleri mevcuttur, bunlar kılcal, orta ve büyük olarak 3 şekilde adlandırılır.
Varise sebep olan faktörler
– Babada ve özellikle annede varis olması risktir.
– Özellikle meslek icabı sürekli ayakta kalmak veya oturmak.
– Sıcak olan ortamlarda uzun süre durmak/yaşamak.
– Sigara ve alkol kullanımı.
– Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar.
– Sürekli sıcak suya maruz kalmak.
– Hamilelik.
Varislerin tedavi edilmesi için ilk olarak muayene olunarak sebepleri bulunmalıdır. Muayene sonucunda uzman hekim yapılması gereken tedavi yöntemine karar vermelidir. Çünkü varis için bir çok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Lazerle tedavi ; Genelde yalnızca görüntü bakımından şikayetler oluşturan en küçük varis türü kılcal damarların tedavisi için kullanılır. Lazer ile verilen ışık probleme sebep olan damarları ısıtarak tahrip etmektedir.
Radyo frekans ; Radyo dalgaları kullanılarak yapılan tedavi yöntemidir. Lazer ile benzerdir, verilen ısı enerjisi ile damarın yok edilmesi sağlanır. Tahrip olan damarları vücut emer ve dışarı atar. Bu yöntem için genellikle bir seans yeterli olmaktadır.
Köpük yöntemi ; Daha çok orta ve kalın varis tiplerinin tedavisi için kullanılmaktadır. Sıkıntıya sebep olan damarların içerisine iğne ile ilaç enjekte edilerek tahrip edilmesi yöntemidir. Çok ince kılcal damarlarda iğne giremediğinden dolayı uygulanması zor olabilmektedir.